mandag 7. september 2009

MAKE THE WORLD GOOOOOD!!

Mat er storpolitikk. Det er nok mat i verden til å fø oss alle, det viser tall fra Slow Food Organisasjonen:


Carlo Petrini er kokken som i protest mot Mac Donalds inntog i Roma startet Slow Food bevegelsen i 1986, som en motsats til Fast Food ”bevegelsen”. Time Magazine kalte ham ”the Don Juan of the food world who has changed the way we think about eating”, da de intervjuet ham for artikkelserien European Heroes i 2004. Idag representerer Slow Food bevegelsen global matmakt med forskning, utviklingsarbeid, matkultur og politikk på hovedagendaenEller som de selv kaller det: 
En stille revolusjon.


Det handler ikke bare om å ta vare på gamle smaksopplevelser, men gamle samfunnsstrukturer, håndverksmetoder og kulturelle identiteter, samfunnsøkonomi og storpolitikk, sa Petrini under et besøk i Oslo, etter en reise landet vårt rundt for å samle også norske råvarer og produksjonsmetoder som er utryddingstruet av matindustriens krav om effektivitet og profitt.
Som bibelens Noah samlet verdens dyr, samler Petrini verdens mat i det han kaller Smakens Ark. 
Smakens Ark har hittil reddet 31 husdyrraser, 81 frukt- og grønnsaksorter, 57 oster og 34 sorter speket kjøtt. De har sin egen smaksmesse kalt Salone del Gusto og et nettverk av 400 universiteter og 5000 bønder, fiskere og matprodusenter fra hele verden, som samles til den årlige Terra Madre (Moder Jord) konferansen i Torino, Italia. Under fjorårets konferanse var blant mye insektspisende afrikanske kvinner tema. Hvis flere kunne spise de svært mineral- og proteinrike insektene som jevnlig ødelegger afrikanske avlinger, ville det redde et ikke ubetydelig antall liv. Dette er bare en av mange kuriøse kunnskapsbrokker man kan plukke opp fra Slow Food bevegelsen. 
Men blant de større sannhetene er disse katastrofale tallene:
- 75 prosent av det europeiske matmangfoldet er tapt siden 1900
- 93 prosent av det amerkanske matmangfoldet er tapt i samme periode
- 33 prosent av våre husdyrarter er utryddet, eller er snart det
- 30 000 grønnsaksorter er utryddet det siste århundret, og i snitt forsvinner det nå en hver time
Det produseres årlig mat for ti milliarder mennesker. Vi er nå seks milliarder.
Halvparten av all dette kastes.
Av de seks milliardene vi nå teller, sulter én milliard.
1,5 milliarder av oss lider av overvekt eller livsstilsbetinget diabetes etter for store inntak av salt, sukker og fett.


Når du har lest dette kan du tenke på hva du alene kan gjøre for å endre på utviklingen. kaste mindre mat for eksempel, eller spise mindre kjøtt. (se et annet sted i bloggen om kjøtt)
Så kan du se denne videoen som en inspirasjon for å støtte mangfold og småproduksjon. Dette er musikk, men det er samme greia:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar